Ik neem je even mee terug in de tijd. Denk maar terug aan je schoolcarrière. Je zat ongeveer 7u per dag te luisteren naar leerkrachten. Je trainde je denkvermogen, je cognitieve functies elke dag. De enkele uren sport voelden vaak als ontspanning, ondanks het zweet dat van je lichaam afliep. Opletten, zoeken en vooral nadenken in theorie is namelijk veel vermoeiender dan fysieke activiteit.

Onze honden kunnen we ook cognitief trainen. Dit niet enkel om hun cognitieve functies te versterken, maar ook om hun mentaal moe te maken. We willen namelijk dat onze honden op het einde van de dag een voldaan gevoel hebben, hun rust zelf willen zoeken. Als de hond niet voldoende cognitieve uitdaging heeft gehad zal er namelijk een onrustig gevoel in het hoofd ontstaan. 

Mentale activiteit voor de hond is niet moeilijk in te bouwen. We geven een hond namelijk korte sessies en dit kan vaak binnen. Ideaal dus als het regent of je niet veel tijd hebt die dag. Toch is het belangrijk om dit niet als vervanging van je fysieke activiteiten te zien. Het blijft belangrijk een goede balans tussen mentale en fysieke uitdaging te bewaren.

OPGELET! Voor jonge, nieuwe of angstige honden bestaat het dagelijkse leven sowieso al uit veel mentale uitdagingen. Nieuwe dingen ontdekken, prikkels verwerken, … kost enorm veel energie. Houd hier ook rekening mee, zodat je je hond na een dag vol nieuwe prikkels niet nog eens uitdaagt om hersenwerk te doen. Kijk altijd naar je hond wat hij/zij aankan op een dag en pas je activiteiten hieraan aan.

Wil je hierbij begeleiding? Stuur me een bericht

0 Comments

Leave a Comment