Het belang van rust
Dit is een behoefte die helaas vaak vergeten wordt. Mijn visie op het opvoeden en omgaan met honden is gericht op rust. Is er geen rust in het hoofd/lichaam van de hond, dan kan je hond minder leren. We moeten hiervoor een geschikte plaats uitkiezen zodat je hond écht tot rust kan komen. Dit is voor elke hond anders dus moeten we kijken naar de noden van elke hond apart.
 
Rust is belangrijk om het lichaam te laten herstellen. Het lichaam wil in balans blijven. Als er een onevenwicht is, dan zal dit hersteld worden tijdens het slapen of rusten. Honden, en zeker pups, doen doorheen de dag veel nieuwe ervaringen op. Om deze prikkels te verwerken is het belangrijk dat de hond voldoende kan slapen.
 
Deze rust blijft belangrijk in elke levensfase van de hond. Bij pups en seniors is dit vaak vanzelfsprekend. In de puberteit vergeet men vaak de nodige rust in te bouwen omdat de hond fysiek volwassen wordt en men er vanuit gaat dat de hond dan ook meer aankan. Het tegendeel is waar. Pubers krijgen te maken met veel fysieke en mentale veranderingen, waardoor hun lichaam meer nood heeft aan rust om te kunnen herstellen.
 
Als we kijken naar het normale dagritme van een straathond, is dit best eentonig. De hond rust of slaapt gemiddeld 20 uur per dag. In onze dagplanning is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Wij, als mens, hebben namelijk een druk bestaan en verwachten soms dat de hond hier zomaar in mee kan, terwijl dit voor de hond een onnatuurlijk dagritme is. Rustmomenten voor de hond inbouwen door bijvoorbeeld enkele uren iets zonder hem te doen is daarom een goed idee. . Je kan er ook voor kiezen om samen met je hond rust te nemen. Dit is een win-win situatie voor beide!
Voldoende rust zorgt ervoor dat je hond niet overprikkeld geraakt! Overprikkeling komt meer en meer voor en zorgt dus voor ongewenst gedrag!
 
Laat jij je hond voldoende rusten? Kijk hier kritisch naar en pas aan waar nodig.
0 Comments

Leave a Comment