Geen paniek! Ik wist dit eerst ook niet. Echter toen ik dit te weten kwam dan ben verder in het onderwerp gedoken. Ik kwam meer en meer te weten dat voeding geen los onderdeel is maar mee in een globale aanpak moet bekeken worden. Daarom doe ik dit ook in mijn infosessies en advies in de conceptstore! 

1. Voeding heeft invloed op het welzijn

Je bent wat je eet! Als je slechte dingen eet dan ga je allerlei kwalen krijgen. Ik denk hierbij direct aan buikpijn maar ook diarree, hoofdpijn, hyperactiviteit, last van spieren/gewrichten, lusteloos, blaasproblemen,… Als je niet de nodige voedingsstoffen opneemt die je nodig hebt dan gaat je lichaam dit proberen te compenseren met eigen lichaamsstoffen. Het lichaam kan dit even volhouden maar op een bepaald moment zal het uitgeput geraken en niet meer goed functioneren. Krijg je echter wel alle nodige voedingsstoffen binnen en kan je het goed verteren dan kunnen alle lichaamsfuncties zijn werk doen. Op deze manier voel je je goed in je vel! 2. Voeding is de basis voor het zenuwstelsel 
Onderzoek toont aan dat bepaalde neurotransmittors aangemaakt worden in de darmwand (of toch al zeker hier een start maken). Neurotransmittors hebben we nodig voor vele lichaamsfuncties en speelt een grote rol bij gedrag. Als de darmwand dus intact is en goed functioneert, dan kunnen deze stoffen goed aangemaakt worden. Er is ook een goede verbinding met de hersenen. Echter als de darmwand beschadigd is (door vb: ontsteking) dan zullen deze stoffen minder goed aangemaakt worden met gedragsproblemen tot gevolg. 

Er is ook nog volop onderzoek bezig naar het belang van een goed microbioom (goede bacteriën in de darm) en de invloed op gedrag. Hier lijkt ook een verband te bestaan. Bij een goed en stabiel microbioom zal er ook goed en stabiel gedrag zijn. 

3. Voeding is de basis voor het immuunsysteem 
Hier heb je hetzelfde verhaal als bij het zenuwstelsel. Een goede darmwand is belangrijk voor de aanmaak van verschillende stoffen die de immuniteit regelen. Ook het microbioom heeft hierop een invloed. 

4. Een hond is een (aangepast) carnivoor. 
Ik hoor je denken: “Ja uiteraard!”. Echter als je nu de zak brokken van je hond gaat checken dan ga je waarschijnlijk veel plantaardige bestanddelen tegenkomen. Dit is gemakkelijk verkrijgbaar voor de fabrikant, goedkoop, makkelijk te bewaren en goed tot een brok te maken. Hierdoor is dit vaak het hoofdbestanddeel van de voeding en krijgen de meeste honden deze brokken. 

Echter honden kunnen maar in beperkte mate plantaardig voedsel verteren. De ene al beter dan de andere. Hun spijsverteringsstelsel is gemaakt om dierlijke bestanddelen te verteren. Op die manier krijgen ze alle voedingsstoffen binnen die ze kunnen gebruiken, blijft hun darmwand intact en hun microbioom stabiel. Het is dus belangrijk dat een hond minstens voor 75-80% aan dierlijke bestanddelen in zijn menu heeft zitten! 


5. Het is gemakkelijker en niet duurder om te voeren 
“Ja maar vers voeren is zo ingewikkeld en duur…”. Ik ga je het tegendeel vertellen! Het is waar dat je andere handelingen moet gaan doen maar eens je dit gewend bent dan gaat dit vanzelf. Ik doe dit nu al 10 jaar en ik denk er niet meer over na! Wij zijn gewoontedieren dus het is een kwestie van jezelf een andere gewoonte aan te leren. 
Ik heb al vaak berekeningen gemaakt voor klanten en vaak is het niet duurder (afhankelijk welk merk brok en welk merk KVV). Je moet niet enkel het voer vergelijken maar ook de extra kosten die je kan uitsparen. Denk maar aan dierenartsbezoeken en medicatie vanwege spijsverteringsproblemen of ziekte tgv slechte voeding. Vaak kunnen ook bepaalde verzorgingsproducten of supplementen vervangen of weggelaten worden waardoor het complete kostenplaatje niet duurder uitkomt. 
Mijn visie is dan ook: “Investeer in je (preventieve) gezondheid want je bent het waard! Beter vanaf het begin het goede doen dan achteraf enkel de symptomen aanpakken!


Wil je je hond omschakelen naar vers voeren? 
Stuur me dan een bericht zodat we samen bekijken hoe we het beste overschakelen. 

0 Comments

Leave a Comment