Een tuigje of een halsband… Welke gebruik je best?  Ik geef je info over het gebruik van beide opties!
 
Het gebruik van een halsband is heel populair. Je hebt ze in alle maten, vormen en kleuren. Het is gemakkelijk
voor de mens om aan te doen en gemakkelijk aan te kopen. Toch is het belangrijk om af te wegen waarvoor je deze halsband gebruikt. Het gebruik van een halsband heeft namelijk een negatieve invloed op het lichaam als de hond hard trekt aan de leiband… In de nek zitten veel zenuwen die vertrekken vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam. Bij het trekken aan de nek kan je deze beschadigen. Bovendien is het voor de hond ook pijnlijk om te trekken op de nekspieren indien deze niet goed ontwikkeld zijn. Een halsband kopen om het trekken aan de lijn af te leren is dus niet de juiste reden. Indien je hond niet trekt aan de leiband, je hem laat loslopen of je de halsband gebruikt als een soort accessoire, is het gebruik ervan geen probleem.

En dan komen we bij het tuig. Ik geef je 3 voordelen om voor de optie te kiezen:

1. Geen druk op de nek
Het grote voordeel hiervan is dat de zenuwen waar ik het hierboven over had niet beschadigd worden.
 
2. Meer bewegingsvrijheid voor de schouders.
Het lichaam zit namelijk vol gewrichten en spieren die tijdens fysieke activiteiten ook vrij moeten kunnen bewegen. Zo is het belangrijk dat de schouder vrij blijft en de oksel niet geïrriteerd wordt. Ik raad dan ook sterk aan om een Y-vorm tuigje aan te schaffen. Op de onderstaande afbeelding kan je zien waarom.

 
3. Je hond voelt zich comfortabel
Vaak kopen mensen geen tuigje omdat ze de hond hiermee minder scherp kunnen “corrigeren”. Echter zit een tuig comfortabeler voor de hond waardoor hij zich beter voelt en dus ook meer ontspannen zal zijn. Je kan dan beter oefenen met je hond om hem dichtbij je te laten lopen. Een hond in stress en/of met pijn kan namelijk niet leren. Ik denk namelijk niet in ongewenst gedrag corrigeren maar in positief gedrag belonen. Dit kan dus evengoed met een goed aanpassend tuig!

(ps: jij gaat je als begeleider ook comfortabeler voelen. Een trekkende, gestreste hond is absoluut niet fijn! Als je weet dat je hond zich beter voelt en je zo beter kan oefenen dan ga je beide een ontspannen wandeling tegemoet!) 


Ik ben fan van de tuigen van Perfect Fit. Deze zijn volledig aanpasbaar aan je hond waardoor deze altijd de goede pasvorm heeft. Deze tuigen zijn bij mij op afspraak te koop. 

Zit jij in de knoop bij het wandelen met je hond?

Download dan hier de wandeltoolkit! Ik leg je daar graag uit wat de oorzaak kan zijn. 
0 Comments

Leave a Comment