De feestdagen zijn voor de meeste mensen een zeer leuke en gezellige periode. Voor je hond kan dit echter veel stress opleveren. Zeker als je een pup hebt, is dit vaak overweldigend voor hem/haar!
Ik geef je dan graag enkele tips om de feestdagen voor het hele gezin veilig en rustig te laten verlopen.
1. Voorzie een veilige en rustige plaats
De plaats van een mand/kussen/bench is zeer belangrijk. Het moet op de juiste plaats zijn om als veilig en ontspannen te ervaren voor je hond. Het kan zijn dat de plaats waar het een heel jaar staat niet meer voldoende is tijdens de feestdagen. Je verzet misschien wel je eigen interieur om een grote feesttafel of decoratie te zetten. Bekijk dan dus ook of het kussen/mand/bench verplaatst moet worden.
Als je veel gasten verwacht dan zal het veel drukker zijn in huis. Verplaats dus het kussen/mand/bench naar een rustigere ruimte. Doe dit echter al een paar dagen op voorhand zodat je hond al kan wennen aan de nieuwe plaats. Je hond zal je dankbaar zijn!
2. Opgelet met bepaalde voeding!
De feestdagen staan bekend om het vele eten maar ook vele speciale dingen. We ruimen dan vaak de tafel snel af en laten borden/potten/pannen op het aanrecht staan. Je hond ruikt dit en gaat dan op ontdekking. Echter zijn er een aantal voedingswaren die je hond beter niet te pakken krijgt! Zet dus alles goed weg en zorg dat hij/zij niet in de vuilbak kan.
• Ajuin
• Botjes van kip, ribben, ... als ze bereid zijn.
• Rozijnen en druiven
• Chocolade
• Champignons
• Macadamia noten
Heeft je hond toch iets te pakken gekregen? Houd hem dan goed in de gaten. Let op temperatuur, activiteit, braken en overgeven. Bij twijfel, bel dan zeker je dierenarts!
3. Zet de kerstdecoratie op een veilige plaats
Je huis helemaal versieren maakt het gezelliger. Echter moet je ook rekening houden met bepaalde materialen die giftig zijn voor honden. Houdt zeker je pup in de gaten want hij gaat op ontdekking met zijn mond. Zet zoveel mogelijk op een hoge plaats. Beeld je in dat je een hond bent en ga kijken waar je hond mogelijks aankan.
- Kerstboom (de naalden)
- Kerstrozen
- Kleine decoratie die ingeslikt worden en in de darmen vast komen te zitten
Heeft je hond toch iets te pakken gekregen? Houd hem dan goed in de gaten. Let op temperatuur, activiteit, braken en overgeven. Bij twijfel, bel dan zeker je dierenarts!
4. Leer je bezoek omgaan met de hond
En niet andersom! Uiteraard ga je ook met je hond aan de slag maar dit vraagt veel meer geduld en oefening dan je bezoek uit te leggen wat ze deze avond moeten doen. Denk hierbij aan uitleggen dat ze zelf rustig moeten praten en doen tegen de hond om zijn enthousiasme onder controle te krijgen. (tenzij het bezoek een drukke hond wil maar dan is het hun verantwoordelijk als hun kleren vuil of beschadigd raken!)
Denk hierbij aan “voorkomen is beter dan genezen”. Springt je hond heel hard op tegen bezoek? Dit ga je de moment zelf niet “afgeleerd” krijgen dus zorg er dan voor dat je hond even apart gezet wordt. Pas als je bezoek rustig neer zit of staat én je hond is rustig, kan je je hond bij het bezoek laten. Laat het bezoek de hond ook niet uitdagen met eten. Als je hond van jou niets van tafel krijgt, dan geldt dit ook voor het bezoek.
Dit zijn enkele voorbeelden hoe je je hond kan leren omgaan met bezoek tijdens het kerstfeest. Ga hierover eens op voorhand nadenken hoe je dit het beste aanpakt. Een goede voorbereiding is veel waard!
5. Geniet van deze periode!!
Maar geniet vooral van deze periode! Het is een gezellige tijd waar liefde centraal staat. Dit geldt dan ook voor je hond. Hij is mee lid van het gezin dus verwen hem ook. Toon hem dat jullie hem super graag zien. Dit kan zowel met cadeautjes maar zeker ook door een dikke knuffel of een leuke activiteit. Op deze manier krijg je een goede band en zal hij beter luisteren bij moeilijke momenten.
Ik wens je hele fijne, veilige en rustige feestdagen met je gezin en viervoeter!
Geniet ervan en denk aan deze tips!
Groetjes Karolien, Bilou en Fiora

0 Comments