Je wil uiteraard jouw hond gezond houden. Maar wat is gezond en hoe doe je dit? 
Ik geef je hier 5 dingen die je preventief kan doen om de gezondheid optimaal te houden! 
1. Voeding 
Je kent vast de volgende uitspraak “Je bent wat je eet”. Dit is ook zo voor onze honden! Het zijn van nature carnivoren dus hun spijsverteringsstelsel is gemaakt op het verteren van voornamelijk dierlijke ingrediënten. Ze kunnen echter in beperkte mate ook plantaardige ingrediënten verteren. Het is dus belangrijk dat minstens 75-80% van hun dieet dierlijk is. Je moet niet enkel rekening houden met “wat” ze eten maar ook met de kwaliteit! Je kan je hond nu elke dag pens gaan geven maar dit is niet erg voedzaam. Je geeft dus best een afwisseling in hoge kwaliteit spiervlees, organen en botten in combinatie met een deel plantaardige ingrediënten zoals groenten, rijst of quinoa. Het beste is ook om deze pure ingrediënten rauw te geven. Het verwerken van bewerkt voedsel, kleurstoffen, geurstoffen, … is namelijk zeer belastend voor het lichaam. 
Ik daag je uit om de ingrediëntenlijst van het huidig voer te bekijken. Hoeveel % is er dierlijk? Weet je wat het exact is? Is het van hoge kwaliteit? En bevat het stoffen die je liever er niet in hebt? 

Succes!Wil je weten wat je wel en niet mag doen met de voeding van je hond? Wil je het anders aanpakken maar je weet niet hoe? Stuur me een bericht en ik help je verder. 

2. Meten is weten 
Preventief de gezondheid ondersteunen wordt vaak gedaan met vaccineren en ontwormen. Maar wist je dat dit in vele gevallen niet nodig is? 

Uit testen blijkt dat vele honden namelijk langer tijd kunnen laten tussen 2 vaccinaties doordat ze nog voldoende antistoffen hebben. Elke hond reageert anders dus bekijk je best de individuele vaccinatiestaat van je hond. Zeker bij pups is dit belangrijk. De ene pup reageert goed op een vaccinatie en behoudt langer de antistoffen. De andere pup heeft dan een extra vaccinatie nodig. Je kan om deze reden je hond laten titeren bij een dierenarts. Ze nemen een beetje bloed en kunnen snel testen of er nog voldoende antistoffen zijn voor de ziektes parvo, distemper en hepatitis. (ps: het lijkt op een zwangerschapstest  zie foto! ) Mijn honden hebben al enkele vaccinaties overgeslagen omdat ze nog voldoende antistoffen hadden! Dat spaart hen een reactie op de hulpstoffen uit.

Preventief ontwormen bestaat niet. Je kan enkel met de ontwormingsmiddelen een wormbesmetting bestrijden. Maar je voorkomt er niet mee dat er een besmetting zal zijn. Je kan dus vandaag de tablet of pipet geven en morgen kan je hond besmet geraken… De zware chemische producten beschadigen echter de darm van je hond wat tot gezondheidsproblemen kan leiden… Wat moet je dan wel doen? Je kan een meststaal opsturen naar een labo en dan analyseren ze de ontlasting. Dit is zeer gemakkelijk. Ik laat voor mijn honden dit testen bij “Het Woud” en ik heb telkens het goede nieuws gekregen dat er geen besmetting is dus ik moet dan niets doen! Ps: wist je dat ze maar in 5% van alle stalen een besmetting vinden? 

Het is een kleine moeite om deze 2 gewoontes te veranderen maar een groot verschil voor de gezondheid van je hond! 
 

3. Natuurlijke poetsproducten 
Wij hebben kleren en schoenen aan maar je hond loopt met zijn “blote” voeten en huid op je vloer. Via deze weg neemt hij vele stoffen op. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat dit natuurlijk en gezonde producten zijn ipv schadelijke stoffen! Tegenwoordig komt er meer en meer onderzoek naar schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en worden ze verboden omdat ze een negatief effect hebben op onze gezondheid. We zijn dus zelf meer bewust bezig deze producten maar bij poetsproducten is er nog minder besef en al zeker niet bij onze honden. 

Dit was voor mij echt een eye-opener en ik ben dan meteen overgestapt op natuurlijke poetsproducten! Dit is zowel van belang voor mezelf, mijn gezin en de honden! 

Met wat ga jij poetsen binnenkort? Ineens met dit product aan de slag gaan? Stuur me een bericht

4. Natuurlijke parasieten bestrijding 
De meeste pipetten en tabletten tegen vlooien en teken bieden zeer goede bescherming tegen deze parasieten maar zijn helaas niet goed voor de gezondheid. Ook deze producten bevatten schadelijke chemische stoffen. Elk jaar lees ik meerdere berichten van dieren die een hevige reactie doen op deze producten. Ook al lijkt je hond op het eerste zicht niet te reageren, de gevolgen op lange termijn zijn er wel. Ik kies daarom voor de natuurlijke aanpak met kruiden en etherische oliën. Ook juiste voeding helpt hierbij. Parasieten kiezen ook de zwakkere dieren dus een goede gezondheid en immuunsysteem zijn van belang!


Ineens met deze producten aan de slag gaan? Stuur me een bericht


5. Laag stress niveau 
Acute stress is nodig om gepast te reageren en te overleven maar chronische stress is slecht voor de gezondheid. Het zorgt ervoor dat het lichaam niet tot herstel kan komen en vele reserves geraken uitgeput. 
Vele gedragsproblemen zorgen op lange termijn voor gezondheidsproblemen maar omgekeerd ook! 

Ga dus lekker genieten en ontspannen met je hond!
Wil jij met natuurlijke producten aan de slag gaan? 
Stuur me een bericht voor advies voor maat.
 

0 Comments

Leave a Comment